Draadloos opladen is een uitkomst

23 april 2016

Posted in ICT en Techniek

Legetelefoon - Draadloos opladenWe maken steeds meer gebruik van elektrische apparaten en gadgets die werken op een batterij of accu, zoals mobiele telefoons. Dit is natuurlijk ontzettend handig, want het betekent dat je ze overal mee naar toe kunt nemen. Maar het heeft ook een groot nadeel, om ze weer op te kunnen laden, heb je altijd een oplader en stopcontact nodig. Zou het nu niet handig zijn als draadloos opladen mogelijk was? Stel je eens voor dat je niet langer een wereldstekker mee hoeft te slepen als je naar het buitenland gaat voor die ene keer dat je daar je telefoon op wilt laden. Of dat je niet langer met het probleem zit dat je accu leeg is net als je in de trein of de auto zit en je geen stopcontact bij de hand hebt om je oplader op aan te kunnen sluiten. Met draadloos opladen is dit allemaal geen probleem, je bent dan niet meer afhankelijk van stroomvoorziening om toch weer over een volle batterij te kunnen beschikken en dat is natuurlijk ontzettend handig. Kun je draadloos opladen, dan betekent dit dat je dat dus op iedere willekeurige plek kunt doen, wat de voorzieningen daar ook zijn. Je hoeft dan niet langer je complete oplader met alle kabels mee te slepen en te zoeken naar een stopcontact waar je deze op aan kunt sluiten, nee je hoeft enkel je telefoon op de draadloze oplader te leggen en het laden kan beginnen. Dat maakt draadloos opladen echt een ideale oplossing voor iedereen die veel onderweg is en die niet altijd de mogelijkheid heeft tot het gebruiken van een gewone oplader. Door de draadloze lader hoef je dan toch geen last te hebben van een lege accu, waardoor je je smartphone niet kunt gebruiken, maar kun je gewoon altijd bereikbaar en online blijven.

Hoe gaat draadloos opladen in het werk?

Voordat je gebruik gaat maken van draadloos opladen, wil je natuurlijk graag weten hoe dit nu precies in het werk gaat. In feite werkt het heel eenvoudig, je legt gewoon het apparaat dat je op wilt laden, dit kan een telefoon zijn maar ook bijvoorbeeld een tablet, op de draadloze oplader en de stroom wordt vervolgens via magnetische inductie overgeladen van de oplader naar de accu van je gadget. Je moet er daarbij wel altijd even goed op letten dat de twee apparaten inderdaad contact hebben met elkaar, dat ze daadwerkelijk verbinding maken. Is dat niet het geval, dan kan de energieoverdracht immers niet plaatsvinden. Bij telefoons is dit vaak geen probleem, aangezien oplader en mobiel bijna hetzelfde formaat hebben. Bij bijvoorbeeld tablets kan draadloos opladen wat lastiger gaan, je zult in het begin misschien even moeten zoeken hoe je ze nu neer moet leggen zodat ze zo optimaal mogelijk contact maken. Maar dit is natuurlijk slechts een kwestie van gewenning. Een groot voordeel van draadloos opladen is natuurlijk dat je niet continu meer een oplader en stopcontact nodig hebt om weer een volle accu te krijgen en bovendien zul je minder snel last hebben van slijtage, aangezien er geen stekkers aangesloten hoeven te worden, waardoor je ook geen last kunt krijgen van zaken als kabelbreuk. Zijn er ook nadelen te noemen? Ja, het proces is wat minder efficiƫnt aangezien er energieverlies plaatsvindt tijdens de overdracht. Daarnaast neemt draadloos opladen niet het probleem weg van de beperkte mobiliteit tijdens het opladen zelf. Waar je bij de draadloze variant het toestel op de oplader moet leggen, ben je bij gewoon opladen beperkt in de zin dat de draad kort is en het toestel dus altijd vlak bij het stopcontact moet liggen.

Werkt het met elk toestel?

Een ander belangrijk punt is natuurlijk de vraag of draadloos opladen met ieder toestel werkt. Dat is niet automatisch het geval. De nieuwste generaties smartphones hebben hier vaak wel een module voor ingebouwd, maar bij de iets oudere modellen is dat niet het geval. Dit betekent niet dat u helemaal geen gebruik kunt maken van draadloos opladen als uw telefoon al iets ouder is. Dit probleem kunt u oplossen door gebruik te maken van:

  • een Qi draadloze ontvanger in je telefoon
  • een Qi draadloze oplader cover

Door eenvoudig de speciale ontvanger in je telefoon te plaatsen of de speciale cover om je toestel te doen, zorg je ervoor dat ook jouw smartphone geschikt wordt voor deze manier van draadloos opladen. Lijkt dit je te ingewikkeld of spreekt het concept je niet helemaal aan, maar ben je toch op zoek naar een manier om je mobiel op te kunnen laden zonder dat je hiervoor een stopcontact en oplader nodig hebt? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een powerbank. Deze laadt je thuis op en kun je onderweg gebruiken om je accu snel weer vol te krijgen. Doordat dit werkt met een USB aansluiting gaat het overzetten van de stroom van de powerbank naar bijvoorbeeld je mobiel heel snel. Ook dit is dus een manier om ervoor te zorgen dat je altijd over stroom voor jouw gadget kunt beschikken en dat je nooit meer hinder hoeft te ondervinden van lege accu’s. Ben je op zoek naar Qi laders of naar een powerbank, dan is Legetelefoon.nl de webwinkel waar je moet zijn. Zij bieden je alles wat je maar nodig kunt hebben op het gebied van draadloos opladen en zij kunnen jou antwoord geven op alle vragen die je hierover kunt hebben.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone